In de Albert Heijn op het De Savornin Lohmanplein in Den Haag kunnen klanten vanaf deze week een deel van hun dagelijkse boodschappen verpakkingsvrij doen.
Het verpakkingsvrije assortiment bestaat uit 24 veel gekochte producten, van ontbijtgranen en noten tot ingrediënten voor het avondeten zoals pasta en rijst. Het werkt heel simpel: klanten vullen een herbruikbare zak of pot met een product – bijvoorbeeld muesli, pasta, broodbeleg, thee en noten - en komen zo met een stuk minder wegwerpverpakkingen thuis.
Albert Heijn introduceerde het verpakkingsvrije concept vorig jaar en voerde een aantal verbeteringen door die voor het eerst in de Albert Heijn op het De Savornin Lohmanplein te zien zijn. Zo hebben de taps een trilfunctie gekregen die ervoor zorgt dat producten gemakkelijker uit de koker komen en zit in elke koker een weegschaal zodat klanten tijdens het vullen de getapte hoeveelheid kunnen zien.
Tekst gaat door onder foto.
Foto: AH/Ewald Geerdink
Twintig miljoen kilo minder
Vanuit de kokers kunnen klanten een eigen, herbruikbare verpakking vullen. Er zijn ook herbruikbare potten en zakjes te koop maar uiteindelijk is de eigen verpakking de meest duurzame. Klanten wegen eerst de verpakking zonder product, daarna vullen ze die met hun favoriete product en printen ze een etiket waarmee ze afrekenen bij de kassa. Om het winkelend publiek enthousiast te maken voor verpakkingsvrij boodschappen doen, hangen bij verpakte producten in de winkel zoals noten en rijst kaartjes om klanten erop te attenderen dat die producten ook verpakkingsvrij verkrijgbaar zijn.
Albert Heijn heeft de ambitie om in 2025 twintig miljoen kilo minder verpakkingsmateriaal te gebruiken ten opzichte van 2018. De afgelopen jaren al zo'n dertien miljoen kilo bespaard, bijvoorbeeld door producten slimmer te verpakken waardoor minder materiaal nodig is. Ook werd plastic vervangen door papier, zoals bij de broodclipjes.